About the course

På föreläsningen i måndags så fick jag mer förståelse över vad kursen innebär. Filmteori kan ju vara ytterst brett, men Cut/Uncut fokuserar mer på själva klippningen, editing. Och en sak som föreläsaren nämnde var just att editing är en kvinnodominerade bransch, vilket gjorde mej sjukt glad. Och det är trots allt the editor som gör filmen till film. En jämförelse mellan byggarbetare och film för att få det hela tydligare var: Regissören är den som åker till byggmax och köper virket, men det är klipparen som bygger ihop huset.

Hur kommer det då sej att vi känner till fler Regissörer än klippare? Quentin tarantino, George lucas och Steven spielberg är väl de mest omtalade. Men ingen känner till Carol Littleton(E.T), Maryann Brandon o Mary Jo Markey(The force awakens), Kevin Stitt(Jurassic world) t.ex. Men vi måste backa bandet lite längre än så för att få svar.

För 50-60 år sedan highlightade man inte regissörerna lika mycket. Då var det "bolaget" som stod i fokus. Ett exempel alla känner ingen: Hanna barbera presents... scooby doo in... Med åren så ändrades det till "From the director of...." eller "Quentin tarantinos new masterpiece" i reklamerna. Vi har alltså övergått från att fokuserar bolaget som satt på filmens budget, till att lägga fokus på "hjärnan" bakom filmen för att locka publik. Och med all denna fakta i huvudet och den filmkåta generation vars filmintresse bara växer och växter, så tror jag att folk tillslut kommer att försöka notera vem det är som faktiskt satt ihop filmen till var det är och vad det blev, dvs editorn/klipparen.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229