Att köpa kött

Ur Veganer och vegetarianer i Sverige 2.0:
"Hej!
Hur gör ni om ni ska till mataffären och er vän/partner/familj ber er köpa fisk eller kött till hen? En person i min närhet anser att hen förstår om jag inte vill handla exempelvis fisk för mina egna pengar till den. Däremot tycker personen att det är elakt och konstigt om jag inte köper icke vegetarisk mat om jag själv inte betalar för den, dvs får pengar för att köpa fisk, då jag ändå ska till mataffären."

Jag kommenterade: Dina pengar, ditt ansvar. Någon annans pengar, dens ansvar. Det är rätt oschysst move som vän tbh. Om du hade bett din vän plocka upp pulled oumph och hen hade vägrat, så hade du skrivit en omvänd status istället, då din vän är dum som inte ställer upp för dig. Bara för att man fysiskt är den som står i affären så betyder det inte att man bidrar, så länge det inte är ens egna ihoptjänade pengar som spenderas. Detta är ett typiskt "veganer är bättre än allt på planeten"-dilemma som jag inte håller med om. Handlar det om att vara envis o stolt eller handlar det om att bry sig o hjälpa varandra?

90% av tråden skulle säga Nej direkt. Inte så konstigt och det är där ryktet över att veganer är stolta uppnosiga och envisa föds. Jag hatar det. Jag ogillar starkt att veganer framstår som att de är bättre än alla andra, pga dessa små händelser. Detta blandades ihop med någon form av etik och moralfråga, varav att mina åsiktsfullatankar pruttade fram en lösning:

"well, för att förenkla situationen: försök att kompromissa. Istället för att vägra köpa något, som startar ett drama(och denna tråd), förklara först att du inte vill(vilket jag förstod att du redan gjort) men istället för att bara vägra, säga nej och lägga på, avsluta kanske med ett erbjudande. Säg t.ex nja, jag tänker inte köpa fisken till dig, även fast det är för dina pengar. MEN jag kan köpa dom här veganburgarna eller vegan-vadsomsmakargott så kan jag laga det åt dig så du får smaka, jag betalar det iståfall till o med(om du har råd och vill dvs).
Där vinner du förhoppningsvis över en köttis. Hen får smaka vegansk mat och det kanske tillomed blir en inkörsport till ytterligaren en vegan i framtiden. Istället för att bah "nej, jag har min stolthet att tänka på" (säkert inte så du sa, men det är så köttisar hör oss när vi vägrar deras önskemål)
Bara ett förslag ^^"

Jag anser just nu, att vägran samt "sätta ner foten" är för tidigt, vi är inte där än. Jag valde inte att sluta käka kött för att Dita vägrade köpa kyckling till mig, utan för att han bjöd mig på mat som han lagat. Och DÄR tog jag efter. Det var asenkelt. Många kan säkert hoppa på det tåget, men vi vegetarianer och veganer måste sluta vara så jävla stolta hela fucking tiden. Ta det när alla är vegetarianer istället, då fattar folk.

Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229